Home Mišljenja «Naši» Veliki časnici iz reda Zvijezde solidarnosti Republike Italije
«Naši» Veliki časnici iz reda Zvijezde solidarnosti Republike Italije PDF Ispis E-mail
Autor Silvano Zilli   
Četvrtak, 05 Veljača 2009 00:00
Svjedoci smo, «inter nos» (među nama), velike koncentracije moći unutar talijanske nacionalne zajednice. Pažljivim i strpljivim promatračima zasigurno nije promaklo kako se  mnogobrojne funkcije i odgovornost nalazi u rukama svega nekolicine pojedinaca. Do toga je došlo zahvaljujući izbornom sustavu i važećim pravilima unutar Talijanske unije, koji zasigurno ne odražavaju principe i kriterije pripisane i upotrijebljene unutar sustava koji se definira demokratskim.
Radi se o «abnormalnoj premoći», bez presedana unutar talijanske nacionalne zajednice, što krši samu bit demokratskoga sustava kao pluralističkog te kompetitivnog pluralizma, predstavljajući jedan od najgorih rizika za Zajednicu. Dokaz su  tome  funkcije, zadaci i odgovornost u rukama troje ljudi, koji su od tih funkcija vremenom  stvorile vlastitu profesiju. Podržava ih svojevrstan lobby sastavljen od osoba  beskonačne uslužnosti i snishodljivosti.
Stoga, svi oni koji potrebuju podatke glede aktualnih uloga, funkcija ili drugih odgovornosti koje obnašaju «naši» Veliki časnici iz reda Zvijezde solidarnosti Republike Italije, mogu zaviriti u ovaj informativni pregled, premda će taj popis vjerojatno biti nepotpun.



Gosp. Furio Radin je:
1. predsjednik Talijanske unije te predsjednik Skupštine Talijanske unije;
2. dodatni koordinator/dopredsjednik Savjeta Talijanske unije u Sloveniji;
3. član Odbora za koordinaciju aktivnosti u korist talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji, koji je osnovan od strane Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije;
4. član tehničke radne skupine koja će biti osnovana pri Ministarstvu vanjskih poslova Republike Italije radi izrade Zakona o trajnom interesu odnosno Okvirnog zakona talijanske države u korist talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji;
5. saborski zastupnik talijanske nacionalne zajednice (u hrvatskome Saboru od 1992. godine);
6. član Stalne međuresorske komisije za praćenje izvršenja Ugovora između Republike Hrvatske i Talijanske Republike o pravima manjina, koja je osnovana na temelju sporazuma Radin-Sanader;
7. predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora;
8. član Pododbora za prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora;
9. član Savjeta za nacionalne manjine u Hrvatskoj;
10. član Skupštine Comitesa (Odbora za Talijane izvan domovine) konzularne jedinice u Rijeci;
11. znanstveni koordinator i predsjednik Znanstvenog odbora za ocjenu djelomično realiziranih istraživanja od strane «Centra za informatiku, programiranje i orijentiranje kadrova» iz Pule.
Treba doduše spomenuti da je 25. rujna 2006. godine podnio neopozivu ostavku (s obrazloženjem nagomilanih funkcija) na mjesto predsjednika Comitesa (Odbora za Talijane izvan domovine) konzularne jedinice u Rijeci.
Treba još podsjetiti da je od 12. srpnja 2006. do 27. veljače 2008. godine obnašao i funkciju člana Skupštine trgovačkog društva «Finistria» d.o.o. iz Rijeke.



Gosp. Maurizio Tremul je:
1. predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije, a tu je funkciju obnašao i od 1991. do 2002.;
2. član Skupštine Talijanske unije (od 2002. do 2006. obnašao je dužnost predsjednika Skupštine Talijanske unije);
3. koordinator/predsjednik Savjeta Talijanske unije u Sloveniji;
4. zadužen za resor Financija i proračuna unutar Izvršnog odbora Talijanske unije;
5. član Odbora za koordinaciju aktivnosti u korist talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji, koji je osnovan od strane Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije;
6. član tehničke radne skupine koja će biti osnovana pri Ministarstvu vanjskih poslova Republike Italije radi izrade Zakona o trajnom interesu odnosno Okvirnog zakona talijanske države u korist talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji;
7. član Stalne međuresorske komisije za praćenje izvršenja Ugovora između Republike Hrvatske i Talijanske Republike o pravima manjina, koja je osnovana na temelju sporazuma Radin-Sanader;
8. član Stalnog tehničkog odbora utemeljenog prema propisima regionalnog zakona Regije Friuli-Venezia Giulia br. 16 od 16. kolovoza 2000. – intervencije za obnovu, očuvanje i valorizaciju svjedočanstva i povijesne baštine, te one umjetničke i kulturalne talijanskoga porijekla u Istri, Kvarneru i Dalmaciji, kao i druge inicijative prekogranične suradnje i one međunarodne;
9. član radne skupine za određivanje «Programa za obnavljanje i unapređenje Novinarsko-izdavačke organizacije EDIT» iz Rijeke;
10. član Skupštine Zajednice Talijana Kopar;
11. član Odbora za talijanske programe RTV-a Kopar;
12. predstavnik talijanske nacionalne zajednice u Vijeću RTV Slovenija;
13. član radne skupine o manjinama u sastavu Mješovite komisije Republike Slovenije i Autonomne regije Friuli-Venezia Giulia za pristup zajedničkim pitanjima razvoja;
14. član pilot programa za Interreg III A/Phare CBC Slovenija-Italija;
15. član Nadzornog odbora trgovačkog društva «Aegida» d.o.o. iz Kopra;
16. fiducijar Talijanskog nacionalnog olimpijskog odbora Regije Friuli Venezia Giulia u Sloveniji;
17. pravni ovlaštenik publikacije «Narodne novine Talijanske unije»;
18. član Odbora za koordinaciju projekta «Istra u vremenu»;
19. glavna i odgovorna osoba za europske projekte: «Umjetnici dviju manjina», «Pjesnici dviju manjina», «IQ-Euro : tečajevi formacije za euro-projektante» i «Agromin: predstavljanje i degustacija tipičnih istarskih jela»;
20. odgovorna osoba Ureda Talijanske unije za projekte koji se financiraju na temelju Zakona broj 19/91 i susljednih ekstenzija;
21. odgovorna osoba Ureda Talijanske unije za projekte koji se kandidiraju na međunarodne natječaje i financiraju iz europskih fondova;
22. član Povjerenstva za izradu izvedbenog projekta obnove Palače Gravisi – sjedišta Talijanske unije u Kopru.
Treba još dodati da, u sklopu lokalnih izbora u Sloveniji koji su se održali 22. listopada i 12. studenoga 2006. :
-ponovno se kandidirao za funkciju člana Vijeća Samoupravne zajednice talijanske manjine u Kopru i osvojio 232 glasova (broj birača: 946, broj glasača: 502), plasiravši se tako na 11. mjesto (od sveukupno 11 kandidata, koji su se natjecali za jedno od 9 vijećničkih mjesta u Vijeću Samoupravne zajednice);
-kandidirao se za jedno od triju vijećničkih mjesta za pripadnike talijanske nacionalne zajednice u Gradskom vijeću Grada Kopra i osvojio 189 glasova (broj birača: 946, broj glasača: 549), plasiravši se tako na 4. mjesto (od sveukupno 5 kandidata, koji su se natjecali za jedno od 3 vijećničkih mjesta u Gradskom vijeću).
Treba još spomenuti da je do 31. svibnja 2007. obnašao i funkciju vršitelja dužnosti direktora Talijanskoga centra za promidžbu, kulturu, formiranje i razvoj «Carlo Combi» iz Kopra.
Treba još podsjetiti da je do 27. veljače 2008. godine obnašao i funkcije člana Skupštine trgovačkog društva «Finistria» d.o.o. iz Rijeke i člana Skupštine trgovačkog društva «Jadranska Informativna Agencija» d.o.o. iz Kopra, te do 28. srpnja 2008. godine funkciju predstavnika Talijanske unije u Skupštini trgovačkog društva «Centar za promociju poduzetništva» d.o.o. iz Pirana.




Gosp. Roberto Battelli je:
1. dopredsjednik Skupštine Talijanske unije;
2. predsjednik Komisije za politička, ustavno-pravna i religijska pitanja Skupštine Talijanske unije;
3. član tehničke radne skupine koja će biti osnovana pri Ministarstvu vanjskih poslova Republike Italije radi izrade Zakona o trajnom interesu odnosno Okvirnog zakona talijanske države u korist talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji;
4. član Samoupravne obalne zajednice talijanske manjine u Kopru;
5. saborski zastupnik talijanske nacionalne zajednice u slovenskome Parlamentu (od 1990. do danas);
6. predsjednik Komisije za nacionalne zajednice slovenskoga Parlamenta;
7. član Odbora za vanjsku politiku slovenskoga Parlamenta;
8. član Odbora za kulturu, obrazovanje i sport slovenskoga Parlamenta;
9. član Predsjedničkoga kolegija slovenskoga Parlamenta;
10. vođa (od 2000. do 2009.) i poslije član slovenske delegacije pri Parlamentarnoj skupštini OESS-a;
11. član nacionalne grupe Intraparlamentarne unije unutar slovenskoga Parlamenta;
12. član parlamentarne skupine za prijateljstvo s Italijom;
13. član parlamentarne skupine za prijateljstvo sa Španjolskom;
14. član radne skupine za proračun OESS-a;
15. član Odbora za transparentnost OESS-a.
Koncentracija je to funkcija, poslova i odgovornosti, a s time i moći u rukama nekolicine, što, vjerujem, nije nikada do sada zabilježeno u povijesti talijanske nacionalne zajednice. Što reći, do:  može li  talijanska nacionalna zajednica i  Talijanska unija bez njih?! Odgovor je jednostavan: ne može. Jer, tko god zagrebe u to «Sveto Trojstvo» (neka mi vjernici oproste) a priori će se smatrati izdajnikom i rušiteljem «sklada» Zajednice. I autor ovog članka bio je svojedobno zaveden njihovom politikom principa:  «volimo se i ne svađajmo se međusobno, unutar Zajednice». Sve dok nije shvatio da je dobrobit Zajednice u drugom planu i da na žalost radi sa grabežljivcima i beskrupuloznim političarima, koji samo u dva slučaja pristaju na suradnju: kada su im drugi potrebni za izbjeći moguću marginalizaciju (što je za njih nepojmljiv uvjet), i kada se nakon aktualnog sporazuma već međusobno dogovaraju kako će izigrati  neke treće.
Ali, hoće li mi ovaj članak prouzrokovati kritike i napade?
Naravno, već je poznato, mnogi «dvorjani» aktualnih «doživotnih vladara» talijanske nacionalne zajednice bili su «dvorjani» i u mračnim vremenima talijanske nacionalne zajednice, kao i u recentnoj prošlosti, i znaju kako se ocrnjuje onoga koji od slave ne živi, poput onih koji su se usudili zagrepsti u «Sveto Trojstvo» i «narušiti sklad». Neko me vrijeme to ljutilo, jer sam mislio da to čine u dobroj namjeri. Sada se više ne ljutim. Zahvaljujući tome sada s još većom objektivnošću  mogu promatrati kreiranje demokracije «a la cubana» unutar Talijanske unije odnosno talijanske nacionalne zajednice.

Napomena.
Dana 1. listopada i dana 3. listopada 2006. godine dostavio sam (e-mailom) tekst na talijanskom jeziku (ondašnji je tekst bio malo drugačiji, pošto su u isti naknadno uvršteni događaji koji su se u međuvremenu desili -misli se na lokalne izborne rezultate u Sloveniji i na parlamentarne izborne rezultate u Hrvatskoj) direktoru Izdavačke kuće EDIT iz Rijeke i glavnom uredniku dnevnih novina “La Voce del Popolo” sa zamolbom da se objavi. Do danas, nisam dobio nikakav odgovor a tekst nije objavljen.
Dana 7. listopada i dana 12. listopada 2006. godine dostavio sam (e-mailom) tekst (ondašnji je tekst bio malo drugačiji, pošto su u isti naknadno uvršteni događaji koji su se u međuvremenu desili -misli se na lokalne izborne rezultate u Sloveniji i na parlamentarne izborne rezultate u Hrvatskoj) glavnom uredniku dnevnih novina “Glas Istre” sa zamolbom da se objavi. Do danas, nisam dobio nikakav odgovor a tekst nije objavljen.

P.S.
Tekst je ažuriran 5. veljače 2009. godine.

Ažurirano Petak, 03 Travanj 2009 16:27
 
hrvatskiitaliano

Plakati

Vox populi

Web stranica je nezavisna, u stalnoj nadopuni i podložna je proširenju. Web site je slobodan, besplatan i na raspolaganju svima onima koji žele objaviti vlastita stajališta i mišljenja koja nažalost ne nailaze na pozitivan ishod od strane sredstava javnog priopćavanja koji su prisutni na istarsko-kvarnerskom području.

Mišljenja, prijedloge, ideje, osvrte možete dostaviti na e-mail :

voxpopuli@silvanozilli.com

Get the Flash Player to see this player.